Facebooktwittergoogle_plus

Συνέντευξη Υφυπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μπαλάφα στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989

Ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας, παραχώρησε το Σάββατο 6 Μαΐου, συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Αλφιέρη.

Ο Υφυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων:

– Αναφορικά με το κλείσιμο της αξιολόγησης και τη συμφωνία,

«Η συμφωνία την οποία επιτύχαμε, τεχνική και πολιτική, εντάσσεται μέσα στις υποχρεώσεις μας από το πρόγραμμα, το λεγόμενο τρίτο μνημόνιο, που υπογράψαμε το καλοκαίρι του 2015, όταν μπήκε το εκβιαστικό ζήτημα ή υπογράφετε την συμφωνία ή βγαίνετε από την ευρωζώνη. Συζητάμε λοιπόν την τριετία αυτή 2015-18 για μέτρα που είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε.

Η συμφωνία λοιπόν, που έχουμε στα χέρια μας αυτήν την στιγμή και ως προς το σκέλος των «μη μέτρων» για την περίοδο 2017-18, αλλά και ως προς τις δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους, είναι, εάν το δούμε αντικειμενικά, μια ισορροπημένη, με αμοιβαίες υποχωρήσεις, συμφωνία. Όλες οι εκτιμήσεις, με βάση και τα πλεονάσματα, συνηγορούν στο ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, οδεύουμε προς την έξοδο από το πρόγραμμα, το τρίτο μνημόνιο και την κηδεμονία της χώρας μας από τους δανειστές. Προχωράμε συντεταγμένα ώστε να μπορούμε πλέον να μπορούμε να κάνουμε το οικονομικό μας πλάνο, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα ένα χρέος που δεν είναι βιώσιμο, για αυτό και οι δανειστές θέλουν ελάφρυνσή του, πράγμα που θα συνομολογηθεί από τώρα και θα υλοποιηθεί μετά το τέλος του τριετούς προγράμματος. Δυστυχώς, παραλάβαμε μια χώρα ακραία χρεωκοπημένη».

– Σχετικά με τα αντίμετρα και το νομοσχέδιο που θα έρθει με τα μέτρα που απαιτούνται,

«Αυτό το νομοσχέδιο που λέτε, είναι τα μέτρα που απαιτεί το ΔΝΤ για μετά το 2019 προκειμένου να εξασφαλίσει ότι θα είμαστε σε θέση να εξοφλούμε το χρέος και μετά το τέλος τους προγράμματος. Είναι η νομοθέτηση με τα μέτρα αυτά και τα αντίστοιχα αντίμετρα ούτως ώστε να έχουμε δημοσιονομικό ισοζύγιο, μηδενικό. Τα μέτρα θα εφαρμοστούν εφόσον το φθινόπωρο του 2018 έχουν ενεργοποιηθεί και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Προφανώς τα μέτρα που φέρνουμε από τότε που υπογράψαμε τη συμφωνία, έχουν ένα αρνητικό χαρακτήρα. Πιέζουν συγκεκριμένα στρώματα, στο φορολογικό πιο συγκεκριμένα, πιέστηκαν τα μεσαία στρώματα. Αλλά αγωνιζόμαστε να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν υπό τις παρούσες συνθήκες με βάση τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Ας μας πουν τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε, αυτοί που υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις. Όπως είδατε, μόλις μπορέσαμε τον Δεκέμβριο του 2016 να έχουμε μια υπεραπόδοση δώσαμε τη λεγόμενη 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους. Οριστικοποιώντας το πλεόνασμα στο τέλος του 2017, θα υπάρξει κοινωνικό μέρισμα, με ασφάλεια των στόχων, κρατώντας και την εμπιστοσύνη της άλλη πλευράς και θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα.

Σε ένα χρόνο από τώρα, το καλοκαίρι του 2018, θα είμαστε ένα βήμα πριν από την έξοδο από το πρόγραμμα, θα εφαρμοστούν τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, κανείς δεν πίστευε ότι θα έχουμε αυτό το πλεόνασμα 4,2%, ότι θα κλείσει το πρόγραμμα το 2018. Στο ζήτημα της ανάπτυξης υπάρχουν στοιχεία, ο δείκτης βιομηχανίας για τον Φεβρουάριο είναι συν 20,9%, έχουμε τη μεγάλη επένδυση της ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ και της Philip Morris κ.α. Η ανεργία έχει μειωθεί βήμα-βήμα, έχει πάει στο 23% από 29%, χωρίς καμία καταστροφολογία ούτε και θριαμβολογία. Είμαστε όσο ευχαριστημένοι μπορούμε να είμαστε υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν μπορούμε να μην είμαστε όμως, ρεαλιστές.

Υπάρχει ελπίδα και είναι ορατή παρόλο που επικρατεί μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Και είπαμε πως πρόκυψε η κατάσταση αυτή, πόσο φταίμε εμείς και πόσο οι άλλοι. Το ζήτημα είναι εάν πάμε προς το χειρότερο ή προς το καλύτερο. Εμείς θα κριθούμε από τον ελληνικό λαό όταν έρθει η ώρα των εκλογών το 2019.

Καταφέραμε, με αυτήν τη διαπραγμάτευση με αυτές τις δύσκολες συνθήκες, όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα, να επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, να γίνονται συλλογικές συμβάσεις, να εμποδίσουμε τις ομαδικές απολύσεις.

– Σχετικά με το γιατί καθυστέρησε η αξιολόγηση,

«Θα μπορούσαμε να κλείσουμε την αξιολόγηση όπως-όπως πριν από 3μήνες, χωρίς τα θετικά αντίμετρα, μείωση του ΕΝΦΙΑ, μηδενισμό της συμμετοχής στα φάρμακα, επιδότηση ενοικίου, μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από 29% σε 26% κλπ. Καθυστερήσαμε λόγω της διαπραγμάτευσης που κάναμε. Από ένα σημείο και μετά οι διαφορές ήταν μεταξύ του ΔΝΤ και της ευρωπαϊκής πλευράς. Τα αντίμετρα θα ισχύσουν γιατί κανείς δεν αμφισβητεί πλέον ότι θα πιάσουμε τα πλεονάσματα που πρέπει να πιάσουμε το 3,5% το 2018 και θα υλοποιηθούν μαζί με τα μέτρα».