Του Βασίλη Τσίρκα*
Facebooktwittergoogle_plus

Η συμφωνία της 15ης Ιουνίου αποτελεί καθοριστικό βήμα για την έξοδο της Ελλάδας από την πολυετή κρίση, καθώς δίνει στην ελληνική πλευρά τη δυνατότητα να πορευτεί με ασφάλεια μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος. Η συμφωνία και η συνακόλουθη απόφαση του ESM για την εκταμίευση της δόσης βάζουν ταφόπλακα στην καταστροφολογία σύμπασας της αντιπολίτευσης. Μια ταφόπλακα την οποία πιστοποιεί η αναγνώριση της ελληνικής προσπάθειας από όλους τους Ευρωπαίους εταίρους. 

Με τον τρόπο αυτόν ανοίγει ο δρόμος για να σταθεί και πάλι η Ελλάδα στα δικά της πόδια με την έξοδο από τα μνημόνια, ώστε να αποκτήσουμε βαθμούς οικονομικής ελευθερίας και να απαλλαγούμε από τη σκληρή επιτροπεία των μνημονίων.

Η ελληνική πλευρά στο Eurogroup του Ιουνίου πήρε αυτό που ήθελε. Μια συμφωνία που εμπεριέχει καίριες ελληνικές θέσεις: ρήτρα ανάπτυξης, καθαρότητα στον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, στρέφει την προσοχή της Ευρώπης σε παρεμβάσεις για την ανάπτυξη και το σημαντικότερο από όλα, το EG για πρώτη φορά δεσμεύεται ότι θα υποστηρίξει τη χώρα για την έξοδό της στις αγορές, δημιουργώντας για τον σκοπό αυτόν ένα αποθεματικό ταμείο.

Με τις αποφάσεις αυτές σηματοδοτείται η σταθερότητα στην ελληνική οικονομία και εμπεδώνεται ένα θετικό κλίμα για την έξοδο στις αγορές και το οριστικό τέλος των προγραμμάτων στήριξης και των μνημονίων που τα συνοδεύουν. Στόχος της Κυβέρνησης είναι τον Αύγουστο του 2018, με την ολοκλήρωση του προγράμματος, να είμαστε σε θέση να αναχρηματοδοτούμε το χρέος, ώστε να αρθεί η σκληρή επιτροπεία.

Η δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα 2% μετά το 2022, αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη κυρίως σε σχέση με τη δέσμευση για πλεονάσματα 4% μέχρι το 2030 που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση Σαμαρά. Η Ελλάδα μετά το 2022 θα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωζώνη που θα βρίσκεται σε καθεστώς θετικής εξαίρεσης από το Σύμφωνο Σταθερότητας, καθώς τα απαιτούμενα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι μικρότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Επομένως για πρώτη φορά πετύχαμε έναν θετικό προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων που θα οδηγήσουν στην ασφαλή έξοδο στις αγορές.

Κι ενώ η υποδοχή της συμφωνίας έγινε δεκτή με ικανοποίηση και ανακούφιση από τα διεθνή Μέσα και τους εμπλεκόμενους θεσμούς, στη χώρα μας σύσσωμη η αντιπολίτευση αρνείται να δει αυτό που όλοι αναγνωρίζουν. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν την επιχείρηση καταστροφολογίας, διαστρέβλωσης και παραποίησης της αλήθειας, παρά το γεγονός ότι αυτή ακυρώθηκε πλήρως. Τα δύο αυτά κόμματα έχουν πλήρως απομονωθεί τόσο από τα ευρωπαϊκά κέντρα, όσο και από την ελληνική κοινωνία, που γνωρίζει ότι με τις πολιτικές που εφάρμοσαν οδήγησαν τη χώρα σε χρεοκοπία.

Την ώρα που η χώρα προχωράει με θετικούς δείκτες στα κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας, οι υπεύθυνοι για την κοινωνική και οικονομική καταστροφή δεν έχουν τίποτα άλλο να προτείνουν παρά μόνο να επαναλαμβάνουν μονότονα το αίτημα για εκλογές.

Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει σταθερά και αυτό γίνεται για άλλη μία φορά σαφές με την ανεργία να συνεχίζει την πτωτική της τάση, τη ραγδαία αποκλιμάκωση των ελληνικών διετών και δεκαετών ομολόγων, με τους ρυθμούς ανάπτυξης να είναι θετικοί με το πρώτο τρίμηνο του 2017, εν μέσω διαπραγμάτευσης, η ελληνική οικονομία να καταγράφει ανάπτυξη 0,4 %, με τον οίκο Moodys να αναβαθμίζει το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας και βέβαια με τον τουρισμό να αναμένεται να καταγράψει για φέτος ιστορικό ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 30 εκατομμύρια επισκεπτών.

Στο εξής υπάρχει μόνο ένα δρόμος. Ο δρόμος της εξόδου της χώρας από την κρίση με την κοινωνία όρθια, της ανάπτυξης, της μείωσης της ανεργίας. Και το θετικό momentum στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα μπορεί να δημιουργήσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να βγει η Ελλάδα από τον φαύλο κύκλο των μνημονίων.

Εκείνο που επείγει σήμερα είναι τα σημάδια της ανάκαμψης να φανούν σύντομα και στην καθημερινότητα των πολιτών, οι οποίοι έχουν κάνει τεράστιες θυσίες και περιμένουν να δουν θετικά αποτελέσματα στη ζωή τους. Χρειάζεται μια διαρκής προσπάθεια για την εκπόνηση μιας συνολικής αναπτυξιακής στρατηγικής, έχοντας ως όραμα την προοπτική για μια μεταμνημονιακή Ελλάδα.

Η σταθερή προσήλωση στην προσπάθεια για την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, την επιστροφή στην κανονικότητα και τη δίκαιη ανάπτυξη του τόπου αποτελεί προϋπόθεση για να περάσουμε στη μεταμνημονιακή εποχή. Η επούλωση των πληγών της κρίσης απαιτεί σκληρή προσπάθεια. Τα ορατά όμως αποτελέσματα σε συνδυασμό με τον σχεδιασμό από σήμερα ενός νέου αναπτυξιακού σχεδίου για τη μετά το μνημόνιο εποχή ανοίγουν ένα παράθυρο ευκαιρίας για τη χώρα και την κοινωνία.

Το πραγματικό πεδίο της αντιπαράθεσης δεν είναι άλλο από τον στόχο της ανάπτυξης με δικαιοσύνη και της δημιουργίας ποιοτικών θέσεων εργασίας. Μόνο η επίτευξη αυτών των στόχων μπορεί να εξασφαλίσει ένα καθαρό ορίζοντα για την κοινωνία που έχει υποστεί μεγάλα πλήγματα τα προηγούμενα χρόνια.

Το στοίχημα της ανάπτυξης που θα σημάνει τη διαρκή βελτίωση της οικονομίας με αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και κοινωνικό μέρισμα δεν πρέπει να χαθεί. Από αυτό θα καθοριστεί το μέλλον του τόπου και της νέας γενιάς που περιμένει να δει φως στο τούνελ των μνημονίων που μας ενέπλεξαν οι καταστροφικές πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων.

*Ο Βασίλης Τσίρκας είναι βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ.