Δημήτρης Ραπίδης
Facebooktwittergoogle_plus

Η νίκη του συντηρητικού, νεοφιλελεύθερου Λαϊκού Κόμματος και η διατήρηση του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων σε πολύ υψηλά ποσοστά, ήταν κάτι αναμενόμενο, τόσο για τους Αυστριακούς αναλυτές, όσο και για όσους παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η ενίσχυση της «δεξιάς στροφής» του εκλογικού σώματος στην Αυστρία είναι αποτέλεσμα πολλών και σύνθετων παραγόντων, ωστόσο δεν διαφεύγει από τη βασική διαπίστωση που παρατηρείται και σε πολλά άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ: Η αμφισβήτηση του κοινού ευρωπαϊκού project, η ανάδυση της έννοιας του έθνους-κράτους και η απουσία πειστικής, ισχυρής, εναλλακτικής πρότασης από τις προοδευτικές δυνάμεις συνεχίζουν να ενδυναμώνουν το εκλογικό αποτύπωμα των διασπαστικών δυνάμεων εντός της ΕΕ και της Ευρωζώνης.

Προχωρώντας ένα βήμα πέρα από το πλαίσιο ερμηνείας του εκλογικού αποτελέσματος, θα ήταν πρόχειρη και βιαστική η εκτίμηση ότι η Αυστρία ως μικρό πληθυσμιακά κράτος δεν επηρεάζει τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Τις επηρεάζει και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό, κάτι που επαληθεύεται πρωτίστως στο προσφυγικό ζήτημα, όπου το κλείσιμο του βαλκανικού δρόμου, η ελλιπής εφαρμογή του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων, και η ενίσχυση του μπλοκ των κρατών της «ομάδας Βίσεγκραντ» (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία), μεθοδεύτηκε, υποστηρίχθηκε και ενισχύθηκε από την αυστριακή ηγεσία.

Εξίσου ισχυρή είναι και η στρατηγική σχέση μεταξύ της Αυστρίας και της Πολωνίας, ενός εκ των ισχυρότερων ευρωσκεπτικιστικών πόλων εντός της ΕΕ, με την Βιέννη και τη Βαρσοβία να ενισχύουν διαρκώς τις μεταξύ τους επαφές και να διατυπώνουν δημοσίως ανάλογη ρητορική ως προς το ζήτημα των προσφύγων, της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός ΕΕ, των κοινωνικών και θρησκευτικών δικαιωμάτων, του ζητήματος της πολιτικής εμβάθυνσης. Σημαντικό επίσης να τονίσουμε ότι η διμερείς τους σχέσεις αναπτύσσονται και υπό ένα κοινό γεωστρατηγικό πρίσμα απέναντι στη Ρωσία, με αμφότερες να επιδιώκουν την ανάσχεση της ήπιας και σκληρής ισχύος της Μόσχας απέναντι στην Ανατολική Ευρώπη και τις Βαλτικές χώρες.

Η νέα πολιτική ηγεσία στην Αυστρία θα επιδιώξει να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της χώρας σε όλα τα παραπάνω πεδία και να κερδίσει έδαφος στην αποτύπωση των πολιτικών συσχετισμών στην ΕΕ. Ο διαχωρισμός Βορρά-Νότου, Ανατολικής-Δύσης εντός της ΕΕ ενισχύεται, και η νέα αυστριακή κυβέρνηση αναμένεται να «επενδύσει» στην Ευρώπη των «πολλών ταχυτήτων» εις βάρος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Δημήτρης Ραπίδης