Facebooktwittergoogle_plus

«Η σταδιακή αποσυμφόρηση είναι σε εξέλιξη. Δυστυχώς, για να συνεχίσει να είναι σε ισχύ η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας θα πρέπει να τηρούνται κάποιες παράμετροι, όπως ότι απαγορεύεται να γίνει οποιαδήποτε μετακίνηση προς την ενδοχώρα εάν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ασύλου»

Ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας, μίλησε σήμερα Τρίτη 21 Νοεμβρίου στον ΣΚΑΪ και τους δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα. Ο Υφυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων:

– Σχετικά με το ποιος έχει την ευθύνη για ότι έχει γίνει στη Δυτική Αττική,

«Το 2003 ενεκρίθη το πολεοδομικό σχέδιο επί υπουργείας κας Βάσω Παπανδρέου και υφυπουργού Γεωργίας κ. Χατζημιχάλη, τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε στην περιοχή της Μάνδρας. Βλέπουμε ότι εκεί που είναι το ρέμα προγραμματίστηκε να δημιουργηθεί το κέντρο της πόλης, κατασκευές, σπίτια κλπ. Το λέω λίγο συμβολικά για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε που είναι οι ευθύνες. Θέλω να πω ότι τα φαινόμενα είναι συνεχή και οι αιτίες βρίσκονται μέσα στο πέρασμα των χρόνων, στο γεγονός ότι πολλές περιοχές της Αττικής χτίστηκαν πάνω σε μπαζωμένα ρέματα και μη κατάλληλα υπόβαθρα.

Η κα Δούρου, εφόσον με ρωτάτε, θα είχε ευθύνη εάν είχε εγκρίνει ένα τέτοιο πολεοδομικό σχέδιο. Όταν έχεις έναν σχεδιασμό για 500 αντιπλημμυρικά έργα και στο διάστημα των χρόνων που είσαι στη διοίκηση έχεις κάνει τα 300, έχεις την ευθύνη ότι δεν μπόρεσες να ολοκληρώσεις και τα 500. Σε πολλές άλλες περιοχές φτιάχνονται και ολοκληρώνονται αντιπλημμυρικά έργα.

Δεν υπήρξε κανένα θέμα μη έγκαιρης ενεργοποίησης του κρατικού μηχανισμού. Και έχουν ήδη παρθεί πολλά μέτρα τα οποία είναι γενναία. Γενικά, υπάρχουν πολλά γραφειοκρατικά κωλύματα αλλά όταν κυνηγήσεις την κατάσταση ολοκληρώνονται γρήγορα. Νομίζω ότι υπάρχει εμπειρία και πολλές από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες έχουν ξεπεραστεί, όπως αποδείχτηκε και στην αποκατάσταση του λιμανιού της Κω πρόσφατα. Έτσι και τώρα οι αυτοψίες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί και οι ενισχύσεις αλλά και οι αποζημιώσεις θα δοθούν το ταχύτερο δυνατόν.

Η Ελλάδα πληρώνει σήμερα τη διαφθορά, τη διαπλοκή, τα «paradise papers» και την πελατειακή σχέση των τελευταίων 40 χρόνων. Είτε στο ζήτημα της χρεωκοπίας της χώρας, είτε σε θέματα όπως αυτά. Γιατί γινόταν τα μπαζώματα των ρεμάτων; Κάθε φορά πριν τις εκλογές γινόταν νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων και χτίσιμο κατοικιών πάνω σε ρέματα. Δέχομαι όμως, την κριτική ότι θα έπρεπε να κάνουμε περισσότερα αντιπλημμυρικά έργα, να έχουμε προλάβει να τα ολοκληρώσουμε όλα. Παλεύουμε όμως σε μια χώρα 50 χρόνων ανομίας, διαπλοκής και διαφθοράς, φοροαποφυγής κλπ, Δεν μπορέσαμε να τα διορθώσουμε όλα ακόμα, αλλά είμαστε στον σωστό δρόμο. Εάν δεν κάναμε πράγματα και εάν είμαστε σαν τους άλλους, δεν θα υπήρχε αυτή η λυσσασμένη επίθεση από τα διάφορα μέσα ενημέρωσης».

– Μετά από τη συνομιλία με τον Δήμαρχο Λέσβου τον κ. Γαληνό, ο κ. Μπαλάφας ερωτήθηκε σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα νησιά και στο ΚΥΤ της Μόριας συγκεκριμένα, καθώς και το αίτημα του Δημάρχου για άμεση αποσυμφόρηση,

«Από το 2015 που άρχισαν οι μεγάλες ροές προς τα νησιά μας, έχουμε ζήσει τη μεγάλη προσφορά των κατοίκων της Λέσβου αλλά και όλων των άλλων νησιών, των δημάρχων, των εθελοντών, των αλληλέγγυων, των ΜΚΟ, του στρατού, της αστυνομίας, της εκκλησίας, της κυβέρνησης. Εκείνη η φάση ολοκληρώθηκε όταν έκλεισαν τα βόρεια σύνορά μας. Με κλειστά σύνορα και με την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας δεν γίνεται να μεταφέρουμε όλους τους ανθρώπους που έρχονται στα νησιά μας, στην ενδοχώρα, να τους δώσουμε χαρτιά και να φύγουν προς τις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ο υπερπληθυσμός προέκυψε μετά τα μέσα Αυγούστου που αυξηθήκαν οι ροές. Συνεχώς όμως φεύγει κόσμος από το νησί προς την ηπειρωτική Ελλάδα, με προτεραιότητα τις ευάλωτες ομάδες και τα ασυνόδευτα ανήλικα. Η σταδιακή αποσυμφόρηση είναι σε εξέλιξη. Δυστυχώς, για να συνεχίσει να είναι σε ισχύ η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας θα πρέπει να τηρούνται κάποιες παράμετροι, όπως ότι απαγορεύεται να γίνει οποιαδήποτε μετακίνηση προς την ενδοχώρα εάν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ασύλου.

Δεν είναι μόνο τα δικαιώματα των προσφύγων-μεταναστών που «παίζονται» στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα. Παίζεται πολιτικό παιχνίδι, διπλωματικό, διεθνών σχέσεων, εξωτερικής πολιτικής, ζητήματα ασφάλειας κλπ. Προφανώς, υπάρχουν πολλά κενά στην ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό, η χώρα μας συμμετέχει πολύ δραστήρια παντού και χρηματοδοτείται από την ΕΕ, γιατί αλλιώς δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει».

– Σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα,

«Μιλάμε για τη διανομή 1,4 δις και για 3,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας που θα πάρουν αφορολόγητα και ακατάσχετα αυτά τα 720 εκατομμύρια, το ένα τμήμα των χρημάτων αυτών. Όπως θα δείτε και από τα κοινωνικά κριτήρια είναι και ένας αριθμός που «ακουμπάει» στο μεσαίο χώρο. Εξαιτίας της υπεραπόδοσης των μέτρων που πήραμε έχουμε τη δυνατότητα φέτος να δώσουμε αυτό το μέρισμα. Το πλεόνασμα αυτό προέρχεται από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών γιατί μπήκαν στην αγορά εργασίας περίπου 300.000 άνθρωποι αυτήν τη χρονιά, 448 εκατομμύρια πρόεκυψαν από αυτό, από χτύπημα της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας. Τα 400 – 450 εκατομμύρια είναι από την εθελούσια αποκάλυψη εισοδημάτων και 320 εκατομμύρια από εξοικονόμηση δαπανώ, λαθρεμπόριο κλπ.

Η απορία μου είναι όμως, γιατί η Αξιωματική Αντιπολίτευση πέρσι δεν είχε ψηφίσει το ίδιο πράγμα. Φέτος το ψήφισε και παρόλο που το ψηφίζει μας κουνά και το δάχτυλο. Δεν έχει προκύψει το πλεόνασμα αυτό από την υπερφορολόγηση όπως μας κατηγορούν. Η φορολόγηση στα μεσαία στρώματα υπάρχει, εφόσον αναγκαστήκαμε να δεχτούμε την αύξηση των φόρων κατά 1% του ΑΕΠ όταν υπογράψαμε αυτήν τη δύσκολη συμφωνία το 2015. Και προσπαθήσαμε να μην κατανείμουμε αυτή την αύξηση μόνο σε μισθωτούς και συνταξιούχους όπως γινόταν μέχρι τώρα, αλλά και στα μεσαία στρώματα και πάνω».