Μαρία Γιαννακάκη*
Facebooktwittergoogle_plus

Ούτε η διασπάθιση δημόσιου χρήματος ούτε οι υποθέσεις αθέμιτου πλουτισμού ούτε η διαφθορά και οι πελατειακές σχέσεις φάνηκαν ικανές να ανακόψουν την πορεία του Κόμματος Εθνικής Ενότητας στις «βουλευτικές εκλογές» της περασμένης Κυριακής στα Κατεχόμενα

Ούτε η διασπάθιση δημόσιου χρήματος ούτε οι υποθέσεις αθέμιτου πλουτισμού ούτε η διαφθορά και οι πελατειακές σχέσεις φάνηκαν ικανές να ανακόψουν την πορεία του Κόμματος Εθνικής Ενότητας στις «βουλευτικές εκλογές» της περασμένης Κυριακής στα Κατεχόμενα.

Ενδεικτικό το πρωτοσέλιδο της τουρκοκυπριακής Afrika την επαύριο των «εκλογών» «Φάε και μη φοβάσαι» («Ye da korkma»).

Αν σε αυτό προσθέσουμε και την είσοδο στη «Βουλή» του Δημοκρατικού Κόμματος του Σερντάρ Ντενκτάς, αλλά και του κόμματος των εποίκων, βλέπουμε ότι η σκληροπυρηνική Δεξιά κατορθώνει να συγκεντρώσει μια ισχνή πλειοψηφία εδρών, η οποία δύναται όμως να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα σε οποιαδήποτε προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι δεν κατόρθωσε να κεφαλαιοποιήσει το 22% που πέτυχε στις «προεδρικές εκλογές» απέναντι στον Ακιντζί, δήλωσε όμως ότι το Κόμμα του Λαού δεν πρόκειται να συνεργαστεί με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας.

Αντίθετα η Αριστερά, η οποία παραδοσιακά είναι υπέρ της λύσης στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, υπέστη πανωλεθρία.

Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, αν και με νέα ηγεσία, έχασε περίπου το 18% της δύναμής του σε σχέση με τις «εκλογές» του 2013, πληρώνοντας βαρύ τίμημα για τη συνεργασία του το 2016 με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, όταν και υπογράφηκε το Οικονομικό Σύμφωνο.

Η αποχή έφτασε στο 37,5% και έγκριτοι αναλυτές θεωρούν ότι στην πλειοψηφία του αφορά ψηφοφόρους της Αριστεράς οι οποίοι αφ’ ενός δεν συγχώρεσαν τη συνεργασία με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας αφετέρου το κατηγορούν για ατολμία έναντι της Τουρκίας και της διάθεσης περαιτέρω επιβουλής της.

Κατά την προεκλογική περίοδο είχε αναπτυχθεί ένα Κίνημα Αριστερού Μποϊκοτάζ των εκλογών. Ενδεικτικές οι δηλώσεις του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος τη βραδιά των αποτελεσμάτων«Από τη μια δεν τους αρέσει το καθεστώς και η κατοχή, από την άλλη δεν πάνε να ψηφίσουν».

Το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας, από το οποίο προέρχεται ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, είδε επίσης τα ποσοστά του να συρρικνώνονται, πληρώνοντας την προσπάθεια του Ακιντζί μετά το Κραν Μοντανά να επιρρίψει όλες τις ευθύνες του ναυαγίου των συνομιλιών στην ελληνοκυπριακή πλευρά και στρέφοντας έτσι τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του, που είναι υπέρ της λύσης, στην αποχή.

Ο τερματισμός των συνομιλιών και η απογοήτευση που ακολούθησε έστρεψαν την προεκλογική εκστρατεία σε θέματα εσωτερικής επικαιρότητας, όπως η οικονομία, προνομιακό πεδίο της Δεξιάς.

Για πρώτη φορά το Κυπριακό δεν ήταν το νούμερο ένα στην προεκλογική ατζέντα και μόνο τις τελευταίες ημέρες έγιναν αναφορές από τα κόμματα.

Το σκηνικό που διαμορφώνεται, πέρα από την πολιτική αστάθεια που προοιωνίζεται -αρκετοί μιλούν ήδη για νέες εκλογές τον Ιούνη-, αναμένεται να δυσκολέψει έτι περαιτέρω την κατάσταση στο Κυπριακό. Γιατί ναι μεν ο διαπραγματευτής δεν πρόκειται να αλλάξει, αλλά ο Μουσταφά Ακιντζί θα έχει να αντιμετωπίσει μια ιδιαίτερα λυσοφοβική «Βουλή».

Αν λάβουμε μάλιστα υπόψη μας ότι ο υποψήφιος του ΕΛΑΜ, Χρίστου, βλέπει τα δημοσκοπικά του ποσοστά αυξανόμενα -ελπίζουμε αυτά να μην επαληθευτούν στην κάλπη των προεδρικών εκλογών της 29ης Γενάρη-, αλλά και τις λυσοφοβικές φωνές στην Κυπριακή Δημοκρατία, διαμορφώνεται ένα σκηνικό που δεν αφήνει περιθώρια άλλων καθυστερήσεων.

Καθόλου τυχαία τα σενάρια που εντέχνως διακινούνται στον τουρκικό Τύπο για λύση δύο κρατών ή/και για δημοψήφισμα το καλοκαίρι για προσάρτηση των Κατεχομένων στην Τουρκία.

Και εδώ αξίζει να επαναλάβουμε πόσο μακριά από την πραγματικότητα βρίσκονται αυτοί που θεωρούν ότι κάθε φορά που σταματούν οι συνομιλίες θα τις συνεχίσουν στο μέλλον από το ίδιο σημείο.

Δυστυχώς, κάθε μέρα που περνά φέρνει πιο κοντά εφιαλτικές λύσεις.

Αδήριτη προβάλλει η ανάγκη άμεσης επανέναρξης των συνομιλιών στη βάση των συμπεφωνημένων και της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας μετά τις προεδρικές εκλογές, από τις οποίες πρέπει να αναδειχθεί ένας Πρόεδρος προσηλωμένος στην επίτευξη λύσης για το καλό του λαού του νησιού.

Αυτή πρέπει να είναι η μόνη ουσιαστική απάντηση στις αρνητικές εξελίξεις της προηγούμενης Κυριακής στα Κατεχόμενα και όποιος δεν ανταποκριθεί σε αυτή θα είναι εκτεθειμένος απέναντι στην Ιστορία.

*γ.γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών