Facebooktwittergoogle_plus

Ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας, παραχώρησε συνέντευξη σήμερα Τρίτη 13 Φεβρουαρίου στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Τραπεζιώτη.

Ο Υφυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων:

– Σχετικά με την περίπτωση του σκανδάλου της Novartis όπου φαίνεται να εμπλέκεται η πολιτική ελίτ του τόπου και άνθρωποι από θέσεις κορυφαίες και εάν θα μπορέσει να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο, στις περιπτώσεις που υπάρχουν όντως ευθύνες,

«Αποφασίστηκε η σύσταση μιας Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, διότι όλες οι λέξεις έχουν σημασία. Αυτό δείχνει και την προσοχή με την οποία αντιμετωπίζουμε το ζήτημα. Καμία συγκάλυψη, κανένα «κουκούλωμα» γιατί αυτό απαιτεί η λογική αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας. Κανείς από εμάς δεν επιχαίρει για αυτήν την κατάντια που εμφανίζεται στο παλιό πολιτικό μας σύστημα. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια, γιατί αυτές οι κατηγορίες πέφτουν πολλές φορές, επί δικαίων και αδίκων και χαρακτηρίζουν όλο το πολιτικό σύστημα. Και αυτό είναι πολύ κακό για τη δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό στη χώρα μας.

Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί ο καθένας έχει το τεκμήριο της αθωότητας. Εμείς δεν μιλάμε για κατηγορούμενους μιλάει η δικογραφία, διότι οι εισαγγελείς διερευνώντας την περίπτωση της Novartis και σε συνεργασία με τις αμερικανικές αρχές, βρέθηκαν μπροστά στα ονόματα αυτά και όπως είχαν υποχρέωση έστειλαν αυτομάτως στη βουλή ότι στοιχεία είχαν, όπως υποχρεούνται από τον νόμο. Για αυτό και τα στοιχεία και η έρευνα δεν είναι ολοκληρωμένα. Από εκεί και πέρα ο κόσμος προφανώς, αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό το αν θα πληρώσει κανείς για αυτό που γινόταν. Και το σκέφτεται αυτό ο κόσμος γιατί επί δεκαετίες όποιες υποθέσεις έρχονταν στη δικαιοσύνη, τέτοιες υποθέσεις εννοώ, τις καθυστερούσαν σκόπιμα μέχρι να περάσει ο χρόνος και να γίνει παραγραφή. Για πρώτη φορά τώρα δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση και θα γίνουν όλα όπως ορίζει το Σύνταγμα και ο κανονισμός της βουλής. Αυτό που μπορούμε να υποσχεθούμε είναι ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν να έρθουν όλα στα φως και από εκεί και πέρα ότι αποφασίσουν τα εντεταλμένα όργανα. Θα διεκδικήσουμε τα χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου που με την υπόθεση αυτή ζημιώθηκε, όσο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η διαφορά μας με τους προηγούμενους είναι, ότι δεν μπορούμε να πούμε πως δεν τρέχει τίποτα με την εταιρεία, η οποία έχει ζημιώσει το ελληνικό Δημόσιο με δισεκατομμύρια. Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια για να πληρώσει για τη ζημιά που έχει κάνει και όχι να επαναληφθεί αυτή η κοροϊδία που έχει γίνει με τη Siemens. Και αυτό που ειπώθηκε, το περίφημο «μαζί τα φάγαμε», γιατί μαζί τα έτρωγαν και ο ένας κουκούλωνε τον άλλον, δεν ισχύει με εμάς, δεν τα φάγαμε μαζί. Θέλουν δεν θέλουν, δεν είμαστε όλοι ίδιοι και ο κόσμος το ξέρει αυτό».

– Η ΝΔ, τουλάχιστον στην αρχή, έλεγε ότι όλο αυτό γίνεται από την κυβέρνηση για να αλλάξει την ατζέντα σε σχέση με το Μακεδονικό,

«Γιατί, πιστεύει η ΝΔ ότι είμαστε στριμωγμένοι με την υπόθεση της FYROM; Εμείς λέμε περίπου ότι έλεγε η ΝΔ το 2008 για μια σύνθετη ονομασία, αυτή τα αλλάζει τώρα. Το ζήτημα σήμερα είναι αν σε μερικά χρόνια όλος ο κόσμος θα συνεχίσει να λέει τη FYROM Μακεδονία ή με μια άλλη σύνθετη ονομασία, που θα την διαχωρίζει σαφώς από τη Μακεδονία μας και τη χώρα μας.

Δεν θεωρούμε εξ’ ορισμού ότι θα προχωρήσει η υπόθεση αυτή γιατί μπορεί να υπάρξει υπαναχώρηση από την πλευρά των εκπροσώπων της FYROM. Το ζήτημα είναι εάν εμείς, με την κυβερνητική αλλαγή στη FYROM, μπορούμε να λύσουμε το υπαρκτό σημερινό δίλλημα. Μακεδονία για όλους ή σύνθετη ονομασία. Τις μεγάλες κουβέντες για πατριωτισμούς τις έχει πληρώσει η χώρα μας πολύ ακριβά».