Άγγελος Μανταδάκης
Facebooktwittergoogle_plus

Ένας δήμος όπως αυτός της Αθήνας δεν μπορεί να διοικηθεί χωρίς αποκέντρωση και χωρίς τη συνεργασία με το δίκτυο φορέων που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα των προβλημάτων της πόλης

Μπροστά σε ένα δεξιόστροφο ακροατήριο, σε μια εκδήλωση, που όπως είπαν οι οργανωτές της την «ευλόγησαν» ο νέος επίσκοπος Θεσπιών Συμεών Βολιώτης και ο μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης εξήγγειλε την υποψηφιότητά του για τη δημαρχία της Αθήνας.

Εκτός από την ευλογία των αρχιερέων, η εκδήλωση είχε και εξέδρα, όπως φάνηκε από το «ποδοσφαιροποιημένο» σύνθημα «Πατούλη γερά, πρωτεύουσα ξανά». Κατά τα άλλα η ομιλία του κ. Πατούλη τα είχε όλα. Είπε ο κ. Πατούλης σε μια αποστροφή του λόγου του: «Θα ανατρέψουμε ό,τι μας ενοχλεί». Και για να μην αφήσει περιθώρια παρερμηνειών, συμπλήρωσε: «Μας ενοχλεί που οργανωμένες μειοψηφίες προκαλούν κάθε τρεις και λίγο επεισόδια και ταραχές με την ανοχή του κράτους. Επεισόδια και ταραχές επειδή κάποιοι έχουν μετατρέψει με την αδράνειά τους την πόλη σε αφύλακτη πολιτεία». Είναι χαρακτηριστική η ρητορική όλων όσοι προκρίνουν τον αυταρχισμό και την καταστολή σαν στοιχεία λειτουργίας της πόλης.

Ο κ. Πατούλης άσκησε κριτική -και σωστά- στο συγκεντρωτικό μοντέλο του κράτους. Πρόκειται όμως για την ίδια την αντίληψη της Δεξιάς, τον πυρήνα της ιδεολογίας της όσον αφορά τη διακυβέρνηση.

Η αποκέντρωση βέβαια δεν αφορά μόνο το κράτος. Αφορά τη λειτουργία του ίδιου του δήμου, τη συμμετοχή των δημοτών στις αποφάσεις, στον έλεγχο.

Γι’ αυτό χρειάζονται θεσμοί με ισχυρές αρμοδιότητες σε τοπικά θέματα, που να δίνουν ρόλο στον πολίτη όσον αφορά τα καθημερινά του προβλήματα.

Ένας δήμος όπως αυτός της Αθήνας δεν μπορεί να διοικηθεί χωρίς αποκέντρωση και χωρίς τη συνεργασία με το δίκτυο φορέων που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα των προβλημάτων της πόλης.

H επιτυχία ενός δημάρχου στην δεν εξαρτάται από το αν είναι αυτοδημιούργητος, αν είναι «παιδί» της γειτιονιάς μας ή αν έχει παραπάνω φιλοδοξίες.

Η συλλογικότητα, η δημοκρατική συμπεριφορά και το όραμα είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τη φυσιογνωμία που θα ηγηθεί της προσπάθειας να αλλάξει η Αθήνα.

Πέρα των προσώπων όμως η Αθήνα χρειάζεται ένα τολμηρό σχέδιο για την επιστροφή στην κατοικία.

Ο αθηναϊκός χάρτης εμφανίζει ολοένα και περισσότερες μαύρες τρύπες, δηλαδή ζώνες συρρίκνωσης ή και εξαφάνισης της κατοικίας. Το δημαρχοκεντρικό σύστημα δεν είναι αυτό που θα ενεργοποιήσει ευρύτερες δυνάμεις στον χώρο της πρωτεύουσας για να αλλάξουν την πόλη.

Η υποψηφιότητα Πατούλη είναι από το βαθύ δεξιό. Δεν κομίζει τίποτα το νέο, τίποτα το διαφορετικό από αυτό που έχουν καταθέσει στην Αθήνα οι συντηρητικοί δήμαρχοι που παρήλασαν από την πλ. Κοτζιά, όπως ο μακαρίτης Μ. Έβερτ και οι Δ. Αβραμόπουλος, Ντ. Μπακογιάννη και Ν. Κακλαμάνης.

Για τον πρώτο δήμο της χώρας ήρθε η ώρα για δήμαρχο από την Αριστερά… Η ώρα των δημοτών…

πηγή: Αυγή