Facebooktwittergoogle_plus

Συνέντευξη του Υφυπουργού μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μπαλάφα στην Νεα Σελίδα:

 

Κατ’ αρχάς πως κινούνται οι μεταναστευτικές ροές τις πρώτες ημέρες του καλοκαιριού; Ποια είναι η σημερινή κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου αλλά και στον Έβρο, που αποτελεί το νέο σημείο που εκδηλώνεται η προσφυγική πίεση τους τελευταίους μήνες;

Η αλήθεια είναι πως τις τελευταίες 20 ημέρες οι εισροές έχουν επανέλθει σε χαμηλότερα επίπεδα. Κατά μέσο όρο, οι αφίξεις του Ιούνη στα νησιά είναι 70 καθ’ ημέρα, ενώ στον Έβρο 40. Ωστόσο δεν υπάρχουν περιθώρια να επαναπαυθούμε, η μέχρι τώρα ιστορία έχει δείξει πως ο σημαντικότερος αστάθμητος παράγοντας στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος είναι η αυξομείωση των ροών.

Βρισκόμαστε σε μια συνεχή διαδικασία αναζήτησης νέων χώρων για δημιουργία δομών, ωστόσο ό,τι και να κάνουμε, όσες δομές και να δημιουργήσουμε, αν δεν υπάρξει μια αξιόπιστη και σταθερή διαδικασία εξόδου, το σύστημα αργά ή γρήγορα θα φτάσει στα όριά του. Ο μόνος τρόπος να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο είναι να δοθεί λύση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • Αξιωματούχοι της Frontex απέδωσαν εύσημα στη χώρα μας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, το ερώτημα για την ευρωπαϊκή στήριξη προς την Ελλάδα παραμένει. Παίζει ρόλο ότι η ίδια η Ευρώπη είναι διχασμένη σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση του φαινομένου; 

Τα εύσημα είναι ευπρόσδεκτα, συνιστούν μια αναγνώριση της προσπάθειας που καταβάλουμε για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Ωστόσο θα εστιάσω στο θέμα της ευρωπαϊκής στήριξης. Η διαχείριση των ροών δεν είναι θέμα που πρέπει να το διαχειρίζονται τα μεμονωμένα κράτη-μέλη. Η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν επωμιστεί, και συνεχίζουν να επωμίζονται, μονομερώς το βάρος της διαχείρισης των ροών. Η εφαρμογή της θεσμικής αλληλεγγύης αφέθηκε, ακόμα και στην φάση που ήταν σε ισχύ η διαδικασία της επανεγκατάστασης, στη διακριτική ευχέρεια των κρατών-μελών, χωρίς ουσιαστικές κυρώσεις.

Τις μέρες αυτές με την αλλαγή της προεδρίας της ΕΕ ξεκινάει η συζήτηση, σε επίπεδο πια υψηλό, για την αναθεώρηση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου. Το Άσυλο τυπικά είναι κοινή πολιτική ήδη από το 1999, στην ουσία όμως το μόνο βήμα που έχει γίνει είναι για την σύγκλιση των διαδικασιών χορήγησης διεθνούς προστασίας με τη διαδικασία των οδηγιών και φυσικά τα όσα προβλέπονται στη συνθήκη του Δουβλίνου και τις αναθεωρήσεις της.

Όπως βλέπουμε εμείς τα πράγματα, δεν μπορεί να υπάρξει Κοινή Πολιτική για το Άσυλο που δεν θα βασίζεται στον αναλογικό καταμερισμό του προσφυγικού πληθυσμού. Δυστυχώς όμως οι ξενοφοβικές και μισαλλόδοξες αντιλήψεις και πολιτικές που ξεκίνησαν να εκφράζονται από τις χώρες του Visegrad και κάποιες ακροδεξιές παρατάξεις ανά την Ευρώπη, έχουν αποκτήσει πια χαρακτηριστικά ιδεολογικής ηγεμόνευσης και εκφράζονται πια απερίφραστα από σημαντική μερίδα επίσημων κυβερνήσεων.

To ξενοφοβικό κόμμα του δεξιού πρώην πρωθυπουργού Γιάνεζ Γιάνσα, που αναδείχτηκε πρώτο στις χθεσινές εκλογές της Σλοβενίας, οι εξελίξεις με τις Ιταλικές εκλογές, ο νόμος που προτάθηκε από το κόμμα του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτωρ Ορμπάν και προβλέπει σκληρές ποινές, έως και φυλάκιση, σε βάρος όσων βοηθούν μετανάστες, είναι θραύσματα μόνο μιας γενικότερης ριζικής αλλαγής που συντελείται στην Ευρώπη.

Είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία τα ιδρυτικά κράτη-μέλη να αναλάβουμε πρωτοβουλία για να ανατρέψουμε την κατάσταση. Από την πλευράς μας θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια να αναπτυχθούν συμμαχίες προς αυτόν το σκοπό, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Εν όψει των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε έναν περίπου χρόνο από τώρα, είναι πλέον ξεκάθαρο πως το μεταναστευτικό ζήτημα θα είναι το πεδίο της ιδεολογικής αντιπαράθεσης και η αναδιαμόρφωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος για το Άσυλο θα είναι η αιχμή του δόρατος.

  • Πως προχωρά το πρόγραμμα «Ήλιος», το σχέδιο ένταξης, επί της ουσίας προσφύγων και μεταναστών που έχουν αιτηθεί ή έχουν λάβει άσυλο στην ελληνική κοινωνία; 

Το «Ήλιος» έχει ήδη ξεκινήσει πιλοτικά στους Δήμους της Θήβας και της Λειβαδιάς με στόχο να είναι το ολοκληρωμένο πρόγραμμα ένταξης για πρόσφυγες, που θα υλοποιείται σε όσον το δυνατό περισσότερους Δήμους της χώρας, από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους Διεθνείς Οργανισμούς, παρέχοντας μια σειρά υπηρεσιών, όπως η στέγαση, η πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγεία και την εργασιακή συμβουλευτική. Τα πρώτα δείγματα από την εκκίνηση της υλοποίησης της δράσης είναι θετικά και πολύ ενθαρρυντικά για το πόσο καλά και αποτελεσματικά μπορεί να συνεργαστούν οι Δήμοι, το Υπουργείο και Οργανισμοί όπως ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. Βούληση και προσπάθεια μας είναι πάντα, με ισορροπία δικαιωμάτων και παροχών μεταξύ του ελληνικού και προσφυγικού πληθυσμού , να προχωρήσουμε στην ένταξη στον κοινωνικό ιστό, των ανθρώπων που έφτασαν εδώ μετά την τραυματική εμπειρία του πολέμου.

  • Το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ μονοπωλεί την επικαιρότητα τις τελευταίες εβδομάδες, με το «μπαλάκι» να βρίσκεται στην πλευρά των Σκοπίων. Από την άλλη βλέπουμε να συνεχίζονται οι αντιδράσεις και εντός των συνόρων.  

Είμαστε κοντά, αλλά ας μην βιαζόμαστε μέχρι να συμφωνηθούν όλα. Υπάρχουν δημιουργικές προσπάθειες για δίκαιη λύση και ταυτόχρονα μια διελκυστίνδα πατριδοκαπηλίας, στην οποία φαίνεται να κυριαρχούν τα πιο ακραία στοιχεία σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ. Στη χώρα μας, ανάμεσα στους διοργανωτές των πρόσφατων συλλαλητηρίων, είναι και αυτοί που μιλούν για αίμα, που μηνύουν τον υπουργό Εξωτερικών για «εσχάτη προδοσία», που επιτίθενται στον Γιάννη Μπουτάρη και σε κάθε έναν που τολμά να πει κάτι διαφορετικό. Στη γειτονική χώρα οι αντιτιθέμενοι έχουν συσπειρωθεί γύρω από το ακραία εθνικιστικό VMRO και επιδιώκουν να μπλοκάρουν τις εξελίξεις. Αν το καλοσκεφτείτε είναι οι δυο όψεις του ιδίου νομίσματος.

Ευτυχώς και στις δυο χώρες υπάρχουν σώφρονες φωνές που είναι θετικά ταγμένες στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Στην Ελλάδα υπάρχουν υποστηρικτές της λύσης σε όλους τους πολιτικούς χώρους. Μαζί με αυτούς θα προχωρήσουμε, φθάνει να τολμήσει ο κ. Ζάεφ και η κυβέρνηση του να κάνουν τα τελευταία υπολειπόμενα βήματα. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι.

  • Η καθαρή έξοδος στο τέλος του καλοκαιριού είναι ο σταθερός στόχος της κυβέρνησης. Ανησυχείτε μήπως αυτός ο στόχος δεν επιτευχθεί εξαιτίας είτε λόγω της άσχημης συγκυρίας στην Ευρώπη είτε λόγω της εμμονής κάποιων εντός κι εκτός Ελλάδας στην ανάγκη προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής; 

Δεν ανησυχώ καθόλου. Θα το πετύχουμε. Δεν χρειαζόμαστε προληπτική πιστοληπτική γραμμή, δεν θα υποχωρήσουμε στις πιέσεις. Παρακολουθώντας την επικαιρότητα βέβαια διαπιστώνω ότι άλλοι είναι οι ανησυχούντες και άλλου είδους η ανησυχία τους: Είναι αυτοί, πρωτίστως η ΝΔ, που δεν θέλουν με τίποτα να τελειώσουμε με τα μνημόνια και να έχουμε μια καθαρή έξοδο. Αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα δεν αντέχουν να βλέπουν κάποια άλλη κυβέρνηση (στην οποία μάλιστα παίζει κυρίαρχο ρόλο η δική μας αριστερά) να οδηγεί την Ελλάδα σε μια πορεία ανάπτυξης και σταδιακής απεξάρτησης από την «θεσμική» εποπτεία. 

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, έχουμε μιλήσει κατ´ επανάληψη πως θα θέλαμε εμείς να είναι. Η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο όραμα, νέες σύγχρονες κατευθύνσεις και ενίσχυση της δημοκρατίας. Η Αριστερά και στη χώρα μας θα είναι πρωτοπόρα σε αυτό.