Facebooktwittergoogle_plus

Το μήνυμα του χρέους όλων να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη των ηρώων της Βιάννου αλλά και για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, έστειλαν σήμερα από την Βιάννο Ηρακλείου, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, και ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, που έδωσαν το παρών στην τελετή μνήμης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο χώρο του μνημείου του Ολοκαυτώματος, στην περιοχή «Σελί Αμιρών», για την 75η επέτειο της καταστροφής της Βιάννου και της Ιεράπετρας, τον Σεπτέμβριο του 1943, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Ανάγκη η επανασύσταση της συλλογικής ιστορικής μνήμης ιδιαίτερα σήμερα που πάει να σπάσει το «αυγό του φιδιού 

Ο Ν. Βούτσης  παραβρέθηκε στην επίσημη τελετή Μνήμης που οργάνωσε ο Δήμος Βιάννου στο Ηράκλειο της Κρήτης με αφορμή την συμπλήρωση 75 χρόνων από τότε (14-16 Σεπτεμβρίου 1943) που ο γερμανικός στρατός κατοχής δολοφόνησε  401 πολίτες της περιοχής, ανάμεσά τους παιδιά, γυναίκες, κατάκοιτους και ηλικιωμένους ενώ 461 ήταν συνολικά τα θύματα στα χωριά της Βιάννου την περίοδο της Κατοχής

Ο Ν. Βούτσης κατέθεσε στεφάνι, εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων στο Ηρώο του Ολοκαυτώματος και στο χαιρετισμό του τόνισε ότι έχουν ιδιαίτερη σημασία  οι φετινές εκδηλώσεις αυτής της επετείου. Υπογράμμισε ότι είναι αφορμή αυτές οι εκδηλώσεις  για  να δούμε ότι και στη σύγχρονη εποχή, τώρα, ξανά «το αυγό του φιδιού» προσπαθεί να σπάσει στην Ευρώπη,  σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, σε άξονες ολόκληρους και – με αφορμή και με πρόσχημα τις μεταναστευτικές και προσφυγικές  ροές-, να βγει το φίδι της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού, των φιλοναζιστικών, φιλοφασιστικών αντιλήψεων και πολιτικών.

Και να σταθεί, είπε, και στα πόδια της μια σχολή αναθεωρητικής ιστορικής σκέψης που θέλει να δικαιώσει εβδομήντα χρόνια μετά, τους ναζί και τα εγκλήματα τους.

Είναι επίσης, συνέχισε, η συγκυρία τέτοια, που καθώς βγαίνουμε τυπικά από τις στενές δεσμεύσεις ως χώρα μετά από 8 χρόνια από τα μνημόνια,  η ίδια η κοινωνία μας έχει ανάγκη την επανασύσταση της συλλογικής ιστορικής μνήμης. Και τόνισε:

 «Την επανασύσταση και τη θεμελίωση μιας κοινής κουλτούρας μνήμης, έτσι ώστε όλες οι νέες γενιές και οι  παλαιότερες να έρθουν σε επαφή μέσα από την αλήθεια. Κανείς δεν πρέπει και δεν έχει να κρύψει τίποτα,  από την ιστορία μας  και τα εγκλήματα  που έγιναν στη γερμανική κατοχή. Εδώ σ αυτόν τον τόπο, ξέρετε καλύτερα από μένα ότι χρειάστηκαν 39 χρόνια για να αναφερθεί πρώτη φορά, σε κλίμακα πανελλαδική η εγκληματική πράξη που διαπράχθηκε εδώ. Το ολοκαύτωμα των χωριών της Βιάννου. Γιατί άραγε»;

Ο Ν. Βούτσης υπενθύμισε στη συνέχεια,ότι οι σκόρπιες αλλά σαφείς διεκδικήσεις για το σύνολο των αναγκαίων γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων,  έχουν μπει συστηματικά τα τελευταία χρόνια στις ράγες, για να υλοποιηθεί πραγματικά από την Ελληνική Βουλή, από την Ελληνική κυβέρνηση, από τις Ενώσεις σε ευρωπαϊκή κλίμακα, με κάθε μέσον, πολιτικό  διακρατικό, διακοινοβουλευτικό, νομικό, το σύνολο των επανορθώσεων γι’ αυτά τα εγκλήματα.

«Πέρασαν χρόνια, δεκαετίες λήθης, προσπάθεια για λήθη, προσπάθεια για αποπροσανατολισμό, προσπάθεια για να τεθούν «εκ ποδών» αυτού του τύπου οι πραγματικά αναγκαίες αποσαφηνίσεις σε όλη την Ευρώπη, από την ελληνική πλευρά» είπε χαρακτηριστικά  και συνέχισε:

«Το έχει κάνει πριν από εμένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και από εδώ, το έχει κάνει  πρόσφατα και με άρθρο του στο ΑΠΕ, που έτυχε μεγάλης δημοσιότητας σε όλο το διεθνή Τύπο, , για τη νομική διεκδίκηση, το έκανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός πριν από δυο εβδομάδες στην Κάνδαλο, το κάνω και εγώ ενώπιον σας, να σας πω ότι τους προσεχείς μήνες, δηλαδή μέσα στο 2018, το εξαιρετικά τεκμηριωμένο πόρισμα της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για το σύνολο, για όλες τις εκφάνσεις που οδήγησαν σε αυτά τα Ολοκαυτώματα των Γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων θα έρθει στη Βουλή, θα γίνει απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής και θα εισηγηθούμε και θα ψηφιστεί και η στρατηγική άμεσης διεκδίκησης και άμεσης δημοσιοποίησης στη βάση αυτού του πορίσματος».

 «Πιστεύω πως όχι απλά είναι ώριμες οι συνθήκες, ήταν ώριμες εδώ και πάρα πολλά χρόνια και καιρούς, τώρα πια έχουμε υποχρέωση, ηθική, ιστορική από κάθε πλευρά υποχρέωση και προς τους νεκρούς σας, τους νεκρούς μας, τους 461 εν προκειμένω εδώ, αλλά και προς όλη τη χώρα, προς όλες τις γενιές  και προς τη δημοκρατική Ευρώπη, να φέρουμε άμεσα αυτά τα θέματα στην επιφάνεια, να τα διεκδικήσουμε και να γίνει δυνατόν πραγματικά, να μην ξαναμπορέσει ποτέ,  ο Ναζισμός, ο φασισμός, να οδηγήσει σε τέτοια εγκλήματα» κατέληξε.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης σε δήλωση του ανέφερε: «Είναι πολύ μεγάλη η τιμή, η συγκίνηση που βρίσκομαι σήμερα στη Βιάννο η οποία πλήρωσε με τον πιο απάνθρωπο τρόπο τα εγκλήματα του ναζισμού. Η πάλη απέναντι στο ναζισμό και στο φασισμό πρέπει να είναι διαρκής, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τις ναζιστικές θηριωδίες. Η διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων δεν έχει μόνο νομική και οικονομική πλευρά αλλά αποτελεί ανθρωπιστικό και αντιφασιστικό καθήκον. Η Βουλή, η Ελληνική Κυβέρνηση θα διεκδικήσουν γερμανικές αποζημιώσεις για αυτές τις θηριωδίες. Είναι όμως χρέος μας απέναντι και στις νέες γενιές. Ειδικά τώρα που βλέπουμε τον φασισμό να ξανασηκώνει κεφάλι στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, με πρόσχημα την προσφυγική κρίση. Είναι δημοκρατικό, πατριωτικό και αντιφασιστικό καθήκον όλων να μην δείξουμε καμία ανοχή σε αυτά τα φαινόμενα».

«Σήμερα, ως Περιφέρεια Κρήτης με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη και στη θυσία των άδικα εκτελεσθέντων Βιαννιτών, διατηρούμε ζωντανή τη μνήμη τους και εμπνεόμαστε από τα μηνύματα της θυσίας τους που είναι καταδίκη του ναζισμού και του κάθε μορφής ολοκληρωτισμού» ανέφερε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ενώ ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός τόνισε: «Τιμούμε την μνήμη των θυμάτων της Ναζιστικής θηριωδίας στην Βιάννο. Η θυσία τους παραμένει πάντα ζωντανή στην συλλογική μας μνήμη, και υπενθυμίζει διαρκώς τις αξίες της Ειρήνης και του Ανθρωπισμού απέναντι στην Βία και την Βαρβαρότητα του Φασισμού».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης επεσήμανε: «Συνεχίζουμε να διεκδικούμε το αυτονόητο για να έλθει η δικαιοσύνη και η αποζημίωση και η Γερμανία να αναγνωρίσει τις ευθύνες της απέναντι σε αυτό το τόπο και σε όλη την Ελλάδα».

Στην τελετή μνήμης μίλησε η καθηγήτρια-ιστορικός Άννα Μανουκάκη-Μεταξάκη, ενώ τον ύμνο της Βιάννου απέδωσε η μικτή χορωδία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου υπό την διεύθυνση της Λένας Χατζηγεωργίου. Τέλος η Νατάσσα Παπαδοπούλου-Τζαβέλα ερμήνευσε το «Πέσατε Θύματα» με την συνοδεία του Μάνου Αβαράκη που έπαιξε φυσαρμόνικα.

Στέφανα κατέθεσαν ο Πρόεδρος της Βουλής, ο υπουργός Εσωτερικών και οι βουλευτές Σωκράτης Βαρδάκης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Νίκος Ηγουμενίδης, Μανόλης Θραψανιώτης, Σπύρος Δανέλλης, Βασίλης Κεγκέρογλου και οι ευρωβουλευτές Σοφία Σακοράφα και Νότης Μαριάς. Το αίτημα για τις γερμανικές αποζημιώσεις, αποτυπώθηκε και σε πανό, το οποίο αναρτήθηκε στο ηρώο από φορείς της περιοχής την ώρα της κατάθεσης των στεφάνων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ