Facebooktwittergoogle_plus

Συνέντευξη στο τηλεοπτικό Κανάλι Open TV

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε σήμερα στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδας» του τηλεοπτικού σταθμού Open TV.
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο νέο κεφάλαιο που ανοίγει ο ΣΥΡΙΖΑ στη μεταμνημονιακή εποχή της χώρας, στην επικείμενη ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική βουλή καθώς και στην απεμπλοκή των ΑΝΕΛ από το κυβερνητικό σχήμα, εν όψει των επόμενων εθνικών εκλογών.
Ακολουθούν βασικά σημεία της συνέντευξης:


Τώρα ξαφνικά έπιασε την κυβέρνηση να κάνει παροχές; Μήπως πάμε σε εθνικές εκλογές;

Δ. Παπαδημούλης: Το 2019 όλα δείχνουν ότι θα είναι μια καλύτερη χρονιά για την Ελλάδα και τους Έλληνες μετά από οκτώ πολύ δύσκολα χρόνια και ήδη έχουμε αρχίσει βήμα-βήμα και με προσοχή και με νοικοκυρεμένα οικονομικά να επουλώνουμε τις μεγάλες πληγές που προκάλεσαν η χρεοκοπία και τα μνημόνια.

Δεν πρόκειται για παροχολογία του να ρίχνουμε λεφτά από το ελικόπτερο, γιατί ο στόχος είναι να διατηρήσουμε νοικοκυρεμένα οικονομικά, να πιάσουμε τους συμφωνημένους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Η φιλοδοξία αυτής της κυβέρνησης είναι, να διδαχθούμε από τα λάθη που οδήγησαν στη χρεοκοπία και τα μνημόνια, έτσι ώστε να μην ξαναϋποστεί ο ελληνικός λαός αυτή την ταπείνωση, αυτή την ταλαιπωρία και τις αφαιμάξεις και αυτό σημαίνει ταχύτερη ανάπτυξη και νοικοκυρεμένα δημοσιονομικά.


Με τόσα δις που προβλέπονται στο πρόγραμμα, βγαίνουν τα δημοσιονομικά;

Δ. Παπαδημούλης: Βγαίνουν! Ο προϋπολογισμός έχει εγκριθεί από την Κομισιόν και οι πάντες, ακόμα και οι ομοϊδεάτες του κ. Χατζηδάκη, ο Ντομπρόφσκις, ο Γιούνγκερ, όλη η Κομισιόν, ο επίτροπος Αβραμόπουλος που είναι σημαίνον στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, το Eurogroup του οποίου η πλειοψηφία ανήκει στην Δεξιά, όλοι λένε ότι ο προυπολoγισμός αυτός βγαίνει.

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση άρχισε βήμα-βήμα να κάνει κάποια θετικά μέτρα, τα οποία ο κόσμος στην πλειοψηφία του τα κρίνει θετικά. Η μη περικοπή των συντάξεων, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η κατάργηση του ντροπιαστικού υποκατώτατου μισθού, η αύξηση του κατώτατου μισθού που θα ανακοινωθεί μέσα στο Γενάρη, όλα αυτά δεν είναι παροχές.

Ο στόχος αυτής της κυβέρνησης, επειδή φιλοδοξούμε να είμαστε κυβέρνηση και την επόμενη τετραετία, είναι ό,τι γίνεται, να γίνεται σε στέρεο έδαφος. Διάβαζα ότι το 2018 κλείνει με ρεκόρ στις εξαγωγές της χώρας περίπου 35 δις. Αυτό σημαίνει αύξηση περίπου 20%. Ταυτόχρονα έχουμε αύξηση και του τουρισμού και της μεταποίησης και δειλά δειλά και της οικοδομής.

Προφανώς δεν είναι όλα ρόδινα και το γνωρίζουμε, αλλά αυτή η χώρα πέρασε μια περιπέτεια γιατί κάποιες κυβερνήσεις και κάποιες οικονομικές ελίτ την έριξαν στα βράχια και την άφησαν το 2009 με έλλειμμα 15,1%.


Πότε εκλογές;

Δ. Παπαδημούλης: Ο Πρωθυπουργός έχει πει πολλές φορές ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019. Η γνώμη μου είναι ότι οι εκλογές θα είναι ντέρμπυ, και κάνω την πρόβλεψη ότι το άθροισμα των δύο κομμάτων θα είναι γύρω στο 70%, θα συμπιεστούν όλα τα υπόλοιπα κόμματα, μάλλον θα είναι πεντακομματική η βουλή και η εκτίμησή μου είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι και πάλι το πρώτο κόμμα στις εκλογές.


Τι θα γίνει όταν φύγει ο κ. Καμμένος, μπορεί αυτή η κυβέρνηση να συνεχίσει;

Δ. Παπαδημούλης: Δεν θα είναι και το τέλος του κόσμου.

Μα μπορείτε να συνεχίσετε;

Δ. Παπαδημούλης: Σας λέω: Δεν θα είναι και το τέλος του κόσμου.

Αυτή η συμφωνία είναι η καλύτερη δυνατή για την χώρα. Με την κύρωσή της η γειτονική χώρα θα ονομάζεται “Βόρεια Μακεδονία” αντί για το σκέτο “Μακεδονία”. Θα αναγνωρίσει με βούλα και υπογραφή ότι είναι Σλάβοι και δεν έχουν καμία σχέση με την αρχαία Ελληνική Μακεδονίαθα αλλάξουν το Σύνταγμά τους και θα αφαιρέσουν όλα τα αλυτρωτικά που έχουν εκεί και αυτά ο ΟΗΕ, όλη η Ε.Ε., όλα τα Ευρωπαϊκά κόμματα συμπεριλαμβανομένης και της παράταξης που ανήκει η Ν.Δ, του ΕΛΚ, τα θεωρούν πολύ σωστά πράγματα.

Επομένως, παρά τη διαφωνία του Π. Καμμένου που είναι γνωστή εδώ και καιρό – και σεβαστή, πιστεύω ότι το συμφέρον της χώρας είναι να κυρωθεί η συμφωνία αφού ολοκληρώσει και τηρώντας το πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας των Πρεσπών η κυβέρνηση του κ. Ζάεφ.

Αυτό θα γίνει στα μέσα του Ιανουαρίου. Η γνώμη μου είναι ότι δεν είναι αναγκαίο να περιμένουμε μέχρι τον Μάρτιο για να ολοκληρώσουμε εμείς τη διαδικασία, αλλά αυτό θα το αποφασίσει ο πρωθυπουργός.

Η πλειοψηφία για την κύρωση στην ελληνική βουλή υπάρχει, κατά τη γνώμη μου. Kαι κάνω έκκληση στους αρχηγούς των κομμάτων και της αντιπολίτευσης, να αφήσουν τους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση γιατί θυμάμαι πολύ καλά ότι η θέση της ΝΔ για δεκαετίες είναι αυτή που τώρα υλοποιεί ο Τσίπρας.

Ο Ζάεφ πήρε πίσω θεαματικά κάποιες πρόσφατες δηλώσεις του γιατί αντέδρασε η ελληνική κυβέρνηση σε συνδυασμό με τον ΠτΔ, με τον Νίμιτς και τις Βρυξέλλες. Επομένως, μετά από αυτά ήρθαν γραπτώς πλέον στο σύνταγμα των Σκοπίων και οι αλλαγές που διευκρίνισαν απολύτως ότι “άλλο πράγμα η υπηκοότητα και άλλο η εθνικότητα”.

Αυτή η ιστορία που λέει η ΝΔ, ότι δήθεν “η συμφωνία των Πρεσπών προσδιορίζει εθνότητα”, είναι παραμύθια της Χαλιμάς, είναι ψέμματα, διότι εκεί μιλούν για υπηκοότητα και δεν θα μπορούσαν να μιλούν για εθνότητα, ακριβώς επειδή έχουν δύο εθνότητες, Σλαβομακεδόνες και Αλβανούς. Οι Αλβανοί δεν θα δεχόντουσαν ποτέ να θεωρούνται σλαβικής εθνότητας.

Ο κ. Χατζηδάκης, ήταν δώδεκα χρόνια ευρωβουλευτής και μάλιστα τον εκτιμώ, αλλά θέλω να μου πει ένα κόμμα στον κόσμο, μόνο ένα, που να υιοθετεί τις θέσεις της ΝΔ για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Κ. Χατζηδάκης: Δεν διαφωνώ!

Δ. Παπαδημούλης: Μετά από αυτή την ομολογία του κ. Χατζηδάκη, ότι δεν υπάρχει κόμμα στον πλανήτη που να συμφωνεί με την  ΝΔ, πρέπει να μας εξηγήσουν πώς εννοούν την… “διαπραγμάτευση με καλύτερους όρους”;

Όλα δείχνουν ότι βαίνει προς ολοκλήρωση το ερχόμενο διάστημα η κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η πρόβλεψή μου είναι ότι θα έχουμε κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, μετά από μερικές μέρες και για τυπικούς λόγους θα έρθει και η κύρωση της διαδικασίας ένταξης στο ΝΑΤΟ και θα πρέπει να αναμένουμε τον ανασχηματισμό που θα προκληθεί καθώς κάποιοι από τους ΑΝΕΛ θα φύγουν και κάποιοι θα είναι υποψήφιοι στις αυτοδιοικητικές εκλογές και έτσι ο ανασχηματισμός θα έχει πιο έντονο αριστερό και προοδευτικό χρώμα και νομίζω ότι με αυτή τη δυναμική θα πάμε μέχρι το τέλος της 4ετίαςκαι με προοπτική την ανανέωση της κυβερνητικής θητείας για μια τετραετία ακόμη.

Να κάνω και μια έκκληση, επειδή έχω απέναντί μου τον μετριοπαθή αντιπρόεδρο, γέννημα-θρέμμα της ΝΔ και όχι τον εκ μεταγραφής από τον Καρατζαφέρη, να κάνουμε σοβαρό πολιτικό διάλογο, έντονη πολιτική αντιπαράθεση, αλλά όχι εμφύλιο εθνικό διχασμό.