Facebooktwittergoogle_plus

Ο Γιάννης Μπαλάφας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β’ Αθηνών, μιλώντας, σήμερα, στον ρ/φ σταθμό «Επικοινωνία» και τoν δημοσιογράφο Τάκη Σπηλιόπουλο, τόνισε, μεταξύ άλλων:

Για τη μη είσπραξη 241 εκατ. ευρώ από τις φαρμακευτικές εταιρείες από τις κυβερνήσεις την περίοδο 2006-2010

«Είναι ένα ακόμα δείγμα για το τι μεγέθους πάρτυ κλοπής, μίζας, διαπλοκής και διαφθοράς γινόταν με τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Δεν είναι παράλειψη, αλλά χρωστούμενα χρήματα που έπρεπε να έχουν εισπραχθεί και τα χάριζαν. Τώρα, αν τα χάριζαν γιατί «συμπαθούσαν» τις φαρμακευτικές εταιρίες ή τα πήραν γιατί είχαν κάποιο αντάλλαγμα, δεν το γνωρίζουμε ακόμα, το θέμα είναι πως πρόκειται για άλλο ένα σκάνδαλο. Τα αδικήματα μπορεί να έχουν παραγραφεί, βάσει του άρθρου 86 που φρόντιζαν να τα κουκουλώνουν, αλλά το πολιτικό ζήτημα παραμένει».

Για τα σχέδια του νέου Ποινικού Κώδικα και του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

«Δεν πρόκειται για νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Συγκροτείται, σύμφωνα με τα ισχύοντα, μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή από δικαστικούς, τεχνοκράτες, ακαδημαϊκούς κλπ, που ετοιμάζει ένα προσχέδιο το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια θα το πάρει το υπουργείο για να δει την όποια νομοθέτηση. Το ότι δεν υπάρχει κοινή κατεύθυνση συμφωνίας της κυβέρνησης με τις απόψεις των τεχνοκρατών, σε σημαντικά θέματα, φάνηκε και από την τοποθέτηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης . Σε κάποιες από αυτές τις απόψεις διαφωνώ και προσωπικά, όπως π.χ για το θέμα των βιασμών που πρέπει η γυναίκα να αποδεικνύει ότι δεν είναι προκλητική και ότι δεν προκαλεί εκείνη τον βιαστή».

Για την οικονομία, την απόφαση του Eurogroup και την Έκθεση του ΔΝΤ και τα δημοσιεύματα

«Σήμερα, ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων επιδότησης του ενοικίου που αφορά περίπου 660.000 δικαιούχους. Η κυβέρνηση, βήμα βήμα, προχωρά στην υλοποίηση των δεσμεύσεων μας, όπως τις προανήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Είναι γεγονός πως έχουμε βγει από το μνημόνιο και δεν έχουμε πλέον την ασφυκτική εποπτεία των θεσμών. Ωστόσο, οι θεσμοί εξακολουθούν να παρακολουθούν την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής έτσι ώστε να μην ξεφύγουμε από τα δημοσιονομικά περιθώρια και σε αυτή την κατεύθυνση κάνουν τις παρατηρήσεις τους.

Σχετικά με την εκταμίευση του 1 δις, είναι ζήτημα εβδομάδων να λάβουμε τα χρήματα. Να υπενθυμίσουμε, πως δεν πρόκειται για δόση που χρησιμεύει εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας, αλλά για χρήματα που μας οφείλουν από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων. Είναι αναμενόμενο να γκρινιάζει η άλλη πλευρά, εφόσον υπάρχει ένας ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας τμήματος των θεσμών με τη ΝΔ. Η ΝΔ δείχνει σαν να μην θέλει να πάρουμε τα χρήματα. Ας μην ξεχνάμε στα τέλη του 2018 που ευχόντουσαν να κοπούν οι συντάξεις γιατί ακριβώς το πρόγραμμα τους προέβλεπε την περικοπή των συντάξεων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν κατευθυνόμενα δημοσιεύματα και που οι πολιτικοί μας αντίπαλοι χρησιμοποιούν unfair μέσα. Το βασικό κριτήριο όμως είναι ότι οι αγορές έχουν προδιαγράψει τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και δεν λαμβάνουν υπόψιν ούτε την κριτική που κάνει το ΔΝΤ, ούτε ιεραρχούν σαν σημαντικό ζήτημα την μικρή καθυστέρηση της εκταμίευσης του 1δις. Αντίθετα, το Eurogroup επιβεβαίωσε τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, είναι γνωστή η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s και η κίνηση του δεκαετούς ομολόγου στη διεθνή αγορά. Όλα αυτά δείχνουν τα στοιχεία ανάκαμψης και το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται στη διεθνή σκηνή για την οικονομία της χώρας μας».